October 15, 2014

FLAMBOYANTE KLEUREN IN DE MEDINA

Als je aan Marokko denkt dan kom je er niet om heen dat het zowat de bakermaat van 'Bohemian chic' is.
Denk hierbij aan...
Afrikaanse prints en felle kleure, beinvloedt door de hippie few die Marokko als tweede thuis hadden in de jaren 60 gemixt met de strakkere coloniale 'out of Africa' stijl met veel wit, donkerbruin en planten. 
Meng dit alles naar eigen smaak en je krijgt een eclectisch interieur dat roept "WERELDREIZIGER"
Voorgangers waren schrijvers, kunstenaars en designers, allemaal vrije geesten in een land dat in de jaren 60 bekend stond om zijn vrije levensbeschouwing.
Marokko, en steden als Tangier, Marrakech en Essaouira inspireerden Yves Saint Laurent, Serge Lutens, Jean Paul Gaultier en de Hermès familie. De  Europese 'beau monde' was de eerste om hier een huis (riad) te bezitten.
Met het opkomen van het toerisme werden riads steeds meer verbouwd tot gastenhuizen. Verscholen achter een vaak rijk gedecoreerde deur, die vaak trouwens het enige herkenningspunt vormt in de wirwar van nauwe steegjes in de Medina's.
Veel van deze riads krijgen steeds vaker een Europees getinte make-over. Persoonlijk ben ik altijd blij als ik er eentje ontdek die dicht bij zijn roots blijft bij restauratie, zoals riad Kaiss  in Marrakech,  resultaat van een passioneel engagement van 'Urbane Frenchman' en architect, Christian Ferre,
Kaiss betovert meteen als je weet dat het de Harem was van Sultan Moulay Yacoub en laat je verbeelding meteen richting 1001 nacht afdwalen.. De ideale plek om rond te dwalen en te genieten na een hectische druk in de Medina...

picture source HERE and HERE
Post a Comment